Wat staat ons te wachten in 2018

Het einde van 2017 is in zicht, dus het is tijd om vooruit te blikken op 2018. Dit is precies wat onderzoeksbureau Acknowledge heeft gedaan. Wat staat ons aankomend jaar te wachten op het gebied van technologie?

1. Artificial Intelligence als basis
De interesse in Artificial Intelligence groeit. AI kan onder andere besluitvorming simplificeren en klantervaringen verbeteren. Maar de belofte dat AI-systemen iedere intellectuele taak van de mens kunnen overnemen, is speculatief. Het is nu beter om je te richten op Narrow AI. Deze machines zijn capabel en geoptimaliseerd voor een specifieke taak. Denk aan taalrobots en automatisch bestuurde voortuigen. Laat dat General AI nog maar even achter wegen…

2. Intelligente apps en analytics
AI zal in de toekomst in iedere applicatie, toepassing en service geïntegreerd worden. In de achtergrond van veel bekende apps gebeurt dit al. Ook zullen er veel nieuwe applicaties ontstaan. AI is hiermee het nieuwe strijdtoneel voor de service- en softwaremarkt. Intelligente applicaties creëren ook nieuwe connecties tussen mensen en systemen. Daarnaast hebben ze de potentie om de aard en structuur van het werk te transformeren.

3. Intelligent Things
Dit zijn objecten die machinaal leren en AI gebruiken om mensen op een intelligente manier hun omgeving met elkaar te laten communiceren. Wanneer de technologie zich nog verder ontwikkelt, zal dit in steeds meer objecten worden geïntegreerd. De verspreiding van Intelligent Things zal zorgen voor een verschuiving van op zichzelf staande naar een groep intelligente objecten.

4. Digital Twins
Een Digital Twin is een digitale replica van een systeem of object in de echte wereld. Hierdoor kunnen ze informatie leveren over de staat van hun wederhelft in de real-world. Op deze manier kunnen ze hulp bieden, zorgen voor operationele efficiëntie, gebruiksinzichten, verbetering van producten en miljarden dollars besparen.

5. Cloud of the Edge
Edge Computing is het verwerken van data aan de rand van een netwerk en niet in een cloud of datacenter. Hierdoor vindt de content verzameling en informatieverwerking dichter bij de bron van de info plaats. Een goed startpunt hiervoor is het gebruik van een colocatie (eigen apparatuur wordt in de serverruimte van een provider geplaatst) en Edge-specifieke netwerkmogelijkheden.

 

“Blockchain als oplossing voor risico’s digitalisering”

6. Conversatieplatformen
Deze zullen steeds vaker worden ingezet om gebruikers te helpen. De platformen zijn nu in staat om eenvoudige vragen te beantwoorden, zoals: ‘Wat voor weer wordt het morgen?’. In de toekomst zijn ze ook voor veel complexere handelingen bruikbaar, bijvoorbeeld voor getuigenisverklaringen of compositieschetsen.

7. Immersive Experience
Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) veranderen de manier waarop mensen de digitale wereld waarnemen en hoe ze communiceren. Ervaringen van de gebruikers worden steeds indrukwekkender. Verwacht wordt dat de focus over vijf jaar de focus op Mixed Reality ligt, omdat deze het meest fascinerend is en bijvoorbeeld meerwaarde kan bieden voor virtuele klantassistenten.

8. Blockchain
Veiligheid en vertrouwen komen steeds meer onder druk te staan. Door de digitalisering is het steeds makkelijker om te hacken of kopiëren. De blockchain lijkt hier dé oplossing te bieden. Het is namelijk een gedeeld, open en onafhankelijke database, die werkt als een P2P-netwerk, waar alle deelnemers commerciële transacties kunnen uitwisselen. Deze technologie belooft de industrie te veranderen.

9. Event-Driven
Bij deze bedrijfsvoering wordt automatisch ingespeeld en gereageerd op een actualiteit, gebeurtenis of verandering die zich voortdoet. Door de registratie van statusverandering komen deze momenten naar voren. Een voorbeeld van een Event-Driven actie is een e-mailupdate met specifieke aanbiedingen naar aanleiding van de online zoektocht van een consument.

10. Risico- en vieligheidsoplossingen
Veiligheid moet kunnen meebewegen met de razendsnelle ontwikkeling van de digitale wereld, die een verhoogd bedreigingspotentieel heeft. Een digitale bedrijfsomgeving vraagt daarom om een vooruitstrevende beveiligingsomgeving, die flexibel is en proactief reageert. Een nieuwe aanpak die dit kan, is ‘Continuous Adaptive Risk & Trust Assessment’ (CARTA).